fbpx
Walkington, Rear Kitchen and Dining Room Extension

Walkington, Rear Kitchen and Dining Room Extension

Private Client

Project size
5.6m x 3.0m

Rear single storey extension

This detached house in Walkington, Hull had a lean to conservatory with space for storage and utilities at the rear of the property which was old, cold, and not a suitable space for the whole family to use. The kitchen and dining room were separated by a block load bearing wall. Like most houses in the UK, this excludes the person in the kitchen, from the rest of the family in the living room and the dining room.

The brief for this project was to replace the lean to conservatory with a structurally sound, warm space, brick and block extension. We delivered this by opening up the kitchen and dining room to create one large open plan area. A utility room also had to be incorporated in to the design for practicality of modern living.  

After taking the brief, we set out to undertake the full measured survey of the property. We then started to model the existing house plans. From this, it gives us an accurate basis to develop the proposals. As we walked around the property we also identified which walls were load bearing. This was really important information for the internal alterations for this project.

All our work is done in 3D from an existing model, from information gathered during the survey, to the proposals presented to the client.

External 3D Visualisation of single storey extension

Above image is taken from the 3D model we created for this project. This image was used to present to the client what the external proposals will look like. The reason we do this as standard is to help our clients understand the proposals, as we appreciate it can be hard to visualise what something will look like, when just looking at 2D drawings. The client asked us the question what would the extension look like finished with render externally. During the meeting we had the laptop in front of them connected up to their TV, and was able to demonstrate live what the build would look like, flying around the model seeing all different aspects in 3D. We were also able to make changes to the plans live with the client for their instant approval.

Following approval of the design we set out to tackle the planning application. For this particular project we did not require planning permission as the extension could be built utilising the clients permitted development rights. Knowing this we managed to avoid the planning application process and associated fees. 

Building regulation still needed to be complied with, and because of the relationship between the client and the assigned builder, this was all done under a building notice by the builder. Traditionally we would encourage clients to seek plans approval for this, based on our construction drawings and specification we provide. If you are unsure about whether or not your project requires building regulations or planning approval then feel free to drop us a message with that question via our Contact Us Page

The image above is a great example of where load bearing walls use to be. Working together with our structural engineer, we specified the steelwork require to support these elements creating the open plan living the client wanted.

The sliding door to the rear of the extension allowed for natural light to seep into the space, with the addition of two large rooflights. A utility room was incorporated into the new extension with a single door to access outside. All finishes for this project were chosen by the client. 

Alex provided an exemplary service from initial survey to providing us with the necessary information to submit our application to the council and then providing us with high quality drawings including visuals to give us a excellent understanding of how our build would look. He also offered other services through approved partners to make the build run as smoothly as possible

Mr and Mrs Bradley

Discuss your ideas for your project with us today